Voorkom vallen

In Nederland belandt iedere vijf minuten een 65-plusser door een val op de spoedeisende hulp. Valongevallen vormen bij ouderen een groot en toenemend probleem. Het is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij deze doelgroep. Maar met de juiste aanpak kan het valrisico aanzienlijk verlaagd worden.

Aanpassingen in en om het huis zijn vaak de eerste stap; verwijderen van drempels of andere hoogteverschillen in huis, losse tegels op het terras, omhoogkomende wortels in de tuin. Ook correct en regelmatig gebruik van medicijnen en laten controleren van de vitamine D kunnen helpen. Daarnaast worden beweegprogramma’s gericht op mobiliteit, spierkracht en balans aangeboden voor het voorkomen van vallen, het wegnemen van angst om te vallen en het goed omgaan met een val, mocht deze toch onvermijdelijk zijn.

Het DobbelFitspel is een creatie van samenwerkende partners (VeiligheidNL, Rode Kruis, Ouderenfonds, Buurtzorg, KBO-PCOB, NVFG en KNMP) en in co-creatie met ouderen. Spelers worden zich op een leuke manier bewust van wat zij kunnen doen om de kans op een val te verkleinen. Daarnaast wordt tijdens het spelen actief gewerkt aan balans en spierkracht.
Het spel kan hier besteld worden.

Bron: Veiligheid.nl