Familie en verpleeghuis weet straks niet wie is gevaccineerd

Straks weten verpleeghuizen niet welke medewerkers zijn gevaccineerd. Ook bewoners van verpleeghuizen en hun familie krijgen dit niet te horen. Dat leidt tot ‘lastige situaties’ meldt Actiz, branchevereniging van verpleeghuizen en thuiszorg. Duizenden zorgmedewerkers van verpleeginstellingen kunnen sinds 4 januari een afspraak maken voor een corona-vaccinatie.

Diverse zorginstellingen hebben brieven verstuurd aan hun verplegend personeel. Medewerkers kunnen niet gedwongen worden om zich te laten vaccineren. Stel dat 70 tot 80 zich laat inenten, dan weet je niet wie dat wel of niet heeft gedaan. Dat mogen zorginstellingen niet bijhouden. Het is natuurlijk wel waarschijnlijk dat familieleden en medewerkers het er onderling over hebben.

Hoe moeten medewerkers op de afdeling personeelszaken omgaan met vragen van medewerkers of familie van bewoners. Wat antwoord je op de vraag: wie van het personeel is gevaccineerd?

Volgens Van de Kemenade van Carinova is er geen reden tot ongerustheid. Vaccinatie is niet het enige wapen bij de bescherming tegen corona. ,,Het is bij ons al lang beleid om je bij klachten die kunnen duiden op een corona-besmetting, meteen te laten testen. We hebben daarvoor onze eigen teststraat. Je hebt dan dezelfde dag nog de uitslag. Sinds medio december hebben we geen enkele besmetting meer gehad.”

Actiz geeft aan dat werkgevers wel creatief kunnen omgaan met registratie van corona-vaccinaties onder het personeel. Woordvoerder Olfert de Koning: ,,Dat mag wel geanonimiseerd. Dan hang je een lijst op in de kantine en daar kunnen mensen anoniem een streepje zetten als ze zich hebben laten inenten. Dat zegt toch iets over de vaccinatiegraad. En die kun je ook delen met bijvoorbeeld familie.” Maar de Actiz-woordvoeder erkent dat dan nog steeds niet duidelijk is welke medewerkers wel of niet gevaccineerd zijn.

Bron: AD.nl