Verouderingsmedicijn voorkomt luchtweginfecties

Onderzoekers van geneesmiddelenfabrikant Novartis ontdekten de laatste jaren nieuwe moleculen die ingrijpen op het verouderingsproces. Een medicijn dat gebruikt wordt als afweerremmer bij transplantatiepatiƫnten blijkt proefdieren ongewoon oud te maken. Dit gebeurt vermoedelijk doordat het middel een soort onderhoudsstand activeert in de cellen. Een test onder 264 ouderen boven de 65 jaar laat nu zien dat het middel de weerstand tegen de griep bevordert.

Dit is positief, want luchtweginfecties zijn een veel voorkomende doodsoorzaak bij ouderen. De pil blijkt te zorgen dat de griepprik beter aanslaat. De ouderen meldden minder ontstekingsziektes, namelijk 1,5 in een jaar tegenover 2,4 bij mensen die een placebo-pil hadden gekregen.

De bedoeling van deze medicijnen is uiteindelijk niet om ouderen langer te laten leven, maar om te zorgen dat ze langer gezond blijven en minder klachten ervaren. Afgezien van diarree heeft de pil weinig bijwerkingen. Of en wanneer de medicijnen op de markt komen, is nog onduidelijk.

Bron: Volkskrant