Verbetert AI de behandeling van reuma?

Steeds vaker hoor je over de verschillende toepassingen van artificial intelligence. Ook in de medische sector wordt gebruik gemaakt van AI. Een voorbeeld is de behandeling van reumatoïde artritis (RA). Bij sommige patiënten kan reuma moeilijk te behandelen zijn en een deel blijft klachten houden.  Het UMC Utrecht gaat met een nieuwe studie door AI ontwikkelde modellen gebruiken die de eigenschappen van de patiënt beter herkennen. Dit vergroot de kans dat de patiënt een succesvolle behandeling op maat krijgt.

Nu worden beslissingen over het starten van antireumamiddelen bij deze groep patiënten vaak min of meer willekeurig genomen. Deze beslissingen zijn dus ook onvoldoende afgestemd op de medische en biologische kenmerken van de individuele patiënt. In de toekomst verwachten artsen veel van kunstmatige intelligentie om zo tot betere behandelkeuzes voor deze patiënten te komen.

Kunstmatige intelligentie wordt in de nieuwe studie, STRATA-FIT, een beslishulp bij de behandeling van patiënten met moeilijk behandelbare reumatoïde artritis. De onderzoekers gaan gebruikmaken van grote hoeveelheden patiëntgegevens uit de dagelijkse praktijk en meten merkstofjes voor RA in bloedmonsters. Zo kunnen zij bepaalde patiëntengroepen verder karakteriseren en indelen in groepen. Via een beslismodel dat ontwikkeld is met behulp van kunstmatige intelligentie zullen de onderzoekers de werkzaamheid van de gepersonaliseerde behandelingen beoordelen.

De studie is een succes als het leidt het tot een betere behandeling van patiënten met moeilijk te behandelen RA. Ook verbetert het de kwaliteit van leven van deze patiënten sterk, tegen lagere zorgkosten.

Bron: umcutrecht.nl