Veranderingen in de zorgverzekering: 2024

De oliebollen liggen al in de schappen en het wordt kouder: het einde van het jaar komt er weer aan! Na Prinsjesdag zijn de zorgverzekeraars weer druk bezig met het opstellen van hun premies en zorgcontracten voor 2024. De periode van zorgverzekeringen vergelijken begint bijna. De veranderingen die voor iedereen gelden lees je hieronder.

Zorgpremie hoger in 2024

De zorgpremies gaan in 2024 flink omhoog. Het kabinet verwacht een gemiddelde jaarpremie van 2024 voor de zorg van € 1.792, wat neerkomt op € 149,33 per maand. Dat is 12 euro meer dan de gemiddelde maandpremie van 2023. Weet jij al of je van zorgverzekering gaat wisselen? Hieronder bespreken we de veranderingen die in het basispakket worden doorgevoerd.

Veranderingen in het basispakket 2024

De inhoud van de basisverzekering is voor elke zorgverzekeraar wettelijk bepaald. Meestal veranderen er jaarlijks een paar zaken. Voor de volgende viertal zaken ontvang je in 2024 een vergoeding vanuit   het basispakket:

  • Aanspraak op kraamzorg
  • Paramedische herstelzorg na corona
  • Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
  • Valpreventie

Kraamzorg

De aanspraak op kraamzorg wordt in 2024 flexibeler. Momenteel kun je tot 10 dagen na de geboorte van je kind gebruik maken van kraamzorg (minimaal 24 tot maximaal 80 uur). In 2024 wordt dit uitgebreid naar 6 weken. Er komen geen veranderingen in het maximum aantal uur (80) en in de eigen bijdrage.

Voorlopige herstelzorg na corona

De paramedische herstelzorg voor mensen die langdurige klachten door het coronavirus (Long Covid) hebben wordt verlengd tot 1 januari 2025. Voorheen was dit 1 januari 2024. Denk aan fysiotherapie, ergotherapie en andere paramedische beroepen.

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

Als een kind last heeft van overgewicht en coaching nodig heeft, kan GLI in 2024 worden vergoed via de basisverzekering.

Valpreventie

Steeds meer senioren overlijden na een val. Hierom heeft het demissionair kabinet besloten om oefentherapie voor valpreventie te vergoeden in 2024. Wanneer je ouder bent dan 65 jaar en je met lichamelijke of psychische problemen kampt (en dus een hoger risico op vallen hebt), kun je één keer per jaar een vergoeding vanuit de basisverzekering ontvangen voor valpreventie.

Geen veranderingen in de vergoeding van thuiszorg

Een demissionair kabinet voert in de meeste gevallen weinig grote veranderingen door, mogelijk ook niet voor  de vergoeding van thuiszorg. De vergoeding hiervoor is dus hoogstwaarschijnlijk hetzelfde als in de basisverzekering van 2023 is bepaald.