Telefoon bron van infecties

Uit onderzoek van het VUmc in Amsterdam blijkt dat smartphones van artsen een bron van infecties vormen, zo meldde het vakblad Medisch Contact eind vorig jaar. Bijna 60 procent van de artsen neemt de telefoon overal naartoe en gebruikt hem tijdens patiëntencontact en om met collega’s te overleggen.

Volgens onderzoeker Stijn Voeten wordt de telefoon daarna niet gedesinfecteerd en vormt daarom een bron van bacteriën. De onderzoeker vond de gevaarlijke ziekenhuisbacterie MRSA op 2 tot 30 procent van de smartphones terug. De bacteriën werden voornamelijk aan de randen van de smartphones gevonden.

In de thuiszorg gebruiken medewerkers nog regelmatig een toetsentelefoon, waarvan je kan verwachten dat er nog meer bacteriën op achterblijven. Er zijn namelijk veel meer randen om in te nestelen. Omdat het ondoenlijk en ook onwenselijk is om telefoons en tablets te weren uit de zorgpraktijk, pleit de onderzoeker voor extra aandacht voor desinfectie. De apparatuur kan niet met alcohol schoongemaakt worden omdat dit voor veel schermen schadelijk is. Daarom is handdesinfectie voor gebruik het belangrijkst. Ook is het mogelijk om de telefoon af te dekken met plastic waardoor hij wel te desinfecteren is.

In het eerste nummer van het Vakblad Thuiszorg lees je meer over mogelijke infecties via de handen. Als verzorgende weet je als geen ander hoe belangrijk een goede handhygiëne is, met name als je bij zieken en ouderen over de vloer komt.  Het beste recept voor het wassen van je handen herhalen we daarom graag nog een keer:

Recept handen wassen