Suiker als middel in de wondzorg

Als de wond niet reageert op antibiotica, wordt er vaak teruggegrepen naar een natuurlijk middel voor de wondverzorging. Een van die middelen is suiker.  Door de lage pH van suiker, net als honing, wordt het wel eens gebruikt in de wondzorg. De lage pH zorgt ervoor dat zuurstof makkelijker vrijkomt. Dit is goed voor het wondmilieu en zal de wond sneller laten groeien. Bovendien houdt het water heel goed vast. Deze twee eigenschappen zorgen er voor dat het moeilijk wordt voor bacteriën om te overleven in de wonden. Nieuwe bacteriën worden ontmoedigd om de wond te bereiken en te woekeren.

Suikerpasta is suiker die vermengd wordt met isobethadinegel. Meestal wordt hier poedersuiker voor gebruikt. Gebruik zeker geen kristalsuiker. Deze suiker is niet steriel en kan toevoegingen bevatten. Zo worden aan suiker in pakken vaak stoffen toegevoegd zodat deze niet gaat klonteren. Door deze suiker te gebruiken in je wond, kan je de wond schaden. De gel wordt gebruikt om de suiker beter in de wond te laten kleven. Suikerpasta wordt veel gebruikt bij diepe wonden.

Er wordt een wiek in de suikerpasta gelegd zodat overal suiker blijft kleven aan de wiek. Deze wiek is een dun gaas dat afgemeten wordt aan de hand van de diepte van de wond. Dan wordt deze wiek in de diepe wond bevestigd. Op die manier komt de suiker in elk niveau van de wond terug. Het voordeel van de suiker is dat het ervoor zal zorgen dat het overtollige wondvocht wordt opgenomen. Daardoor neemt de voedingsbodem voor bacteriën af. Door de lage pH zal de wond meer zuurstof krijgen waardoor vanuit de diepte een granulatie zal ontstaan. Deze granulatie is nodig om de wonde te laten genezen. Bovendien wordt, doordat de suiker ook aan de oppervlakte van de wonde zit, de kans kleiner dat er nieuwe bacteriën in de wond terechtkomen. Het is belangrijk om de wiek dagelijks te vervangen. De wond zal hierdoor sneller genezen. Wanneer de wond is genezen zal ook gemerkt worden dat er bijna geen litteken zichtbaar is. De huid is daardoor ook minder kwetsbaar voor factoren van buitenaf zoals de zon.

Suikerpasta wordt gebruikt bij diepe wonden, ulcera en ook wel bij brandwonden. Raadpleeg altijd eerst een verpleegkundige of arts voordat je kiest voor suiker voor de behandeling van wonden.

Bron: Mens en Gezondheid