Leg vast wat ‘kwaliteit van leven’ betekent

Proactieve zorgplanning gaat over leven, niet over de dood

“Stel praten over wat er voor u toe doet niet uit tot later, maar leg nu vast wat ‘kwaliteit van leven’ voor u betekent. Als u weet wat u belangrijk vindt, praat u een stuk makkelijker met uw zorgverleners en naasten. Bovendien is het de basis voor de zorg die u straks krijgt.” Dat is de boodschap die Paulieke Oosterwijk en Henk Jan Schuijt geven in ANBO Magazine. Zij zijn respectievelijk arts-onderzoeker traumachirurgie en hoofdonderzoeker in het St. Antonius Ziekenhuis.

“Proactieve zorg wordt vaak geassocieerd met palliatieve zorg of beslissingen bij levensbedreigende situaties”, legt Henk Jan Schuijt uit. “Maar in tegenstelling tot palliatieve zorg, gaat proactieve zorgplanning niet over ziekte of dood, maar over leven. Of leven met een ziekte. Proactieve zorgplanning begint met bewustwording. Waar geniet ik van? Wat of wie is belangrijk voor mij? Wat wil ik echt niet missen? Dat gaat niet over één gesprek. Het is een dynamisch proces waarvan de uitkomsten per levensfase kunnen veranderen. Het is daarom belangrijk om je doelen en wensen te documenteren en te blijven bespreken met je behandelaar.“

Paulieke Oosterwijk promoveert in het St. Antonius Ziekenhuis op het onderwerp proactieve zorgplanning. “Er zijn steeds meer mogelijkheden wat betreft de zorg die je kunt ontvangen. En ieder mens is anders. Dus wat mensen verwachten van toekomstige zorg, verschilt heel erg. Pas als helder is wat belangrijk is in je leven, kun je de stap maken naar ‘wat-als scenario’s’. Denk aan: wat als ik mijn heup breek, wat als ik gereanimeerd moet worden, wat als ik een longontsteking krijg?”

Als u eenmaal weet wat voor u belangrijk is in het leven, leg het dan vast. Dat kan op verschillende manieren. Zowel bij uw huisarts en in het ziekenhuis zijn er formulieren die u kunt invullen. Er zijn ook mensen die een boekje met hun wensen bij zich hebben.