Priktempo boosterprik neemt iets af

Inmiddels hebben meer dan 2 miljoen mensen een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus gehaald. Het aantal gevaccineerde mensen is vorige week met 242.401 gestegen tot 2.086.828. Het priktempo neemt daarmee wel iets af. De vaccinatieronde loopt nog tot en met 22 december.

Van de zeventigers is zo’n 57 procent ingeënt, zij zijn de groep met de meest stijgende vaccinatiegraad. In andere leeftijdsgroepen liep het aantal inentingen ook op, maar niet in zo’n tempo. In de leeftijdsgroep van 60 jaar en ouder is nu ongeveer 39 procent gevaccineerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Andere groepen die ook een boosterprik kunnen krijgen zijn bijvoorbeeld mensen van 18 tot en met 59 jaar die het syndroom van Down hebben of een ernstige afweerstoornis. Zij lopen een groter risico als ze besmet raken met het coronavirus. Ook zorgmedewerkers en zwangere vrouwen kunnen de prik krijgen, net als mensen die zelf geen risico lopen maar een kwetsbaar gezinslid hebben.

De vaccinatieronde wordt gehouden omdat het coronavirus in het najaar en de winter sneller rondgaat. Het is niet bekend hoeveel mensen nu besmet zijn, het grootschalige testprogramma is gestopt. Het RIVM houdt de verspreiding nog wel in de gaten door virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Die concentraties zijn in de afgelopen weken gestegen naar het hoogste niveau sinds maart. In de ziekenhuizen liggen meer dan 560 mensen die het virus onder de leden hebben, het hoogste aantal sinds begin april.

Bron: ANP