Vakbeurzen Zorg & ict, Zorg & food, Zorg & facility

Utrecht, 28 maart 2024 – Van dinsdag 9 tot en met donderdag 11 april opent Koninklijke Jaarbeurs haar deuren voor drie vakbeurzen: Zorg & ict, Zorg & food en Zorg & facility. Tienduizenden zorgprofessionals doen kennis en inspiratie op tijdens de vakbeurzen op het gebied van health tech, voeding in de zorg en facilitaire zaken. Audrey Wilschut, beursmanager: “We kijken ernaar uit om samen met honderden exposanten zorgprofessionals te inspireren met de nieuwste trends en ontwikkelingen die een waardevolle bijdrage leveren aan een toekomstbestendige zorg. Naast een vloer gevuld met exposanten die allerlei workshops, kennissessies en inspiratie bieden, geven we het podium aan bekende topsprekers als tv-kok Hugo Kennis, topatlete Dafne Schippers en culinair ondernemer Ron Blaauw.” De zorgvakbeurzen vinden plaats tijdens Dutch Health Week waarin de stad en regio Utrecht geheel in het teken staat van gezondheid en zorg.

Nationale top van de zorg aanwezig op zorgvakbeurzen

De zorgvakbeurzen staan volledig in het teken van innovaties en oplossingen op het gebied van digitale transformatie, duurzame voeding en beveiliging. Tientallen sprekers delen tijdens keynotes, workshops en ronde tafelgesprekken hun visie op de toekomst van de zorg.

Vakbeurs Zorg & ict: ‘Grenzeloze databeschikbaarheid is gevaarlijk’
Op vakbeurs Zorg & ict staan trends en ontwikkelingen op het gebied van health tech centraal. Eén van de hoofdthema’s op de beursvloer is databeschikbaarheid, naast AI, zorg op afstand, cybersecurity en virtuele zorg. André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland, en topambtenaar van VWS Bianca Rouwenhorst delen onder andere hun visie op databeschikbaarheid. “Digitale transformatie in de zorg moet. Met de Nationale Visie en Strategie op het gezondheidsinformatiestelsel beschikken we over een kompas om met behulp van data en digitalisering bij te dragen aan de oplossing van vraagstukken in de zorg. Dat is geweldig, maar als we de transformatie echt vooruit willen helpen, moeten we ook meteen met de uitvoering aan de slag”, aldus Bianca Rouwenhorst.

Vakbeurs Zorg & food: ‘Kies eten wat uit de buurt komt’
Vakbeurs Zorg & food focust op de toekomst van gezonde voeding. Zo geeft de bekende tv-kok Hugo Kennis zijn visie op gezondheid en duurzaamheid. “We zijn met z’n allen behoorlijk in de war. Het wordt echt tijd dat we stoppen met het eten de hele wereld over slepen. Kies gewoon wat er in de buurt is. Er zijn in ieder seizoen heerlijke gerechten te bereiden met de groenten die op dat moment beschikbaar zijn”, aldus Hugo Kennis. Ook deelt culinair ondernemer Ron Blaauw zijn visie op voeding in de Nederlandse zorg. “Duurzaamheid is nodig. Dat hoeft niet te betekenen dat je helemaal geen vlees meer eet. En afvallen? Dat kan prima, maar niet door achter de volgende goeroe aan te hollen.”

Vakbeurs Zorg & facility: ‘Fit for the future’
Op vakbeurs Zorg & facility zien en horen zorgprofessionals ontwikkelingen, inzichten en trends rondom facilitaire zaken in de zorgsector. Zo staan zorgorganisaties voor de uitdaging om passende zorg voor meer patiënten en cliënten te bieden met minder mensen en budget. Jos Nijhof, facilitair directeur Martini Ziekenhuis, geeft zijn visie op facilitaire zaken in de gezondheidszorg. “Natuurlijk hoort ‘facilitair’ tot de primaire zorg in een ziekenhuis. Uiteindelijk blijft de patiënt hier komen voor zijn medische onderzoek en behandeling. Er bestaat geen ziekenhuis meer als je de medische zorg eruit haalt. Toch ben ik ervan overtuigd dat facilitaire dienstverlening in de patiëntreis een hele belangrijke bijdrage levert aan het welzijn en herstel van de patiënt”, aldus Jos Nijhof. Ook oud-topatlete Dafne Schippers pakt het podium en geeft inzicht over de impact van topatletiek op haar leven waarbij fysieke uitdagingen en het belang van een gezond lichaam en mentale veerkracht worden benadrukt.

Dutch Health Week: Utrecht kloppend hart van gezondheid, kunst en cultuur

Dutch Health Week is een jaarlijks evenement in stad en regio Utrecht voor bewoners en zorgprofessionals. Audrey Wilschut, projectleider Dutch Health Week: “Gedurende één week nemen we naast onze zorgvakbeurzen kunst, cultuur, sport, horeca, hotels en de gehele stad Utrecht mee op onze ‘healthy’ reis. Met elkaar willen we een bijdrage leveren aan een gezonde stad en regio Utrecht.” Zo openen ziekenhuizen en andere zorgorganisaties hun deuren voor geïnteresseerde bewoners, serveren restaurants gezonde menu’s en inspireren sportclubs Utrechters om in beweging te komen voor hun gezondheid.

Dutch Health Week van start op Wereldgezondheidsdag

Dutch Health Week is van iedereen en wordt onder andere ondersteund door Koninklijke Jaarbeurs, Utrecht Marketing, ROM Utrecht Region, Economic Board Utrecht en Gemeente Utrecht. De themaweek vindt plaats van zondag 7 tot en met zondag 14 april. Burgemeester Sharon Dijksma opent op Wereld Gezondheidsdag Dutch Health Week tijdens een speciale editie van Culturele Zondag. Deze officiële opening vindt plaats op 7 april op het Jaarbeursplein. Met het thema ‘Beating Heart’ ontdekken bewoners hoe kunst en cultuur mensen helpt om gezond en gelukkig te zijn.