Oudste mens wordt niet ouder

Gemiddeld worden mensen steeds ouder, maar de alleroudsten onder ons de laatste dertig jaar niet meer. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd statistisch onderzoek van de Tilburgse statistici Jesson Einmahl BSc en prof. dr. John Einmahl en emeritus hoogleraar Laurens de Haan van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij baseren hun conclusie op data van 75.000 Nederlanders die de laatste 30 jaar overleden zijn op een leeftijd van minstens 94 jaar.

De statistici ontdekten met behulp van de zogenaamde Extreme-waardentheorie dat er duidelijk een bovengrens is aan de maximumleeftijd waarop mensen overlijden. Voor vrouwen wordt die geschat op 115.7 jaar en voor mannen 114.1. Deze leeftijd neemt niet toe in de onderzochte periode van 1986 tot 2015, ondanks dat het aantal mensen dat een leeftijd van 95 bereikt bijna is verdrievoudigd. De zojuist genoemde maximale leeftijden zijn schattingen; de werkelijke waarden kunnen wat (naar boven) afwijken, tot iets boven de 120 jaar.

In 2016 verscheen een artikel van Amerikaanse biologen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature waarin zij stelden dat de alleroudsten ter wereld sinds 1995 niet meer ouder worden. Maar volgens veel wetenschappers was dat onderzoek gebaseerd op gebrekkige statistiek. Het huidige onderzoek laat zien dat er toch een bovengrens aan de maximumleeftijd in zicht is.

Extreme-waardentheorie is een deelgebied van de statistiek dat vragen over extreme gebeurtenissen (die per definitie niet veel voorkomen) beantwoordt aan de hand van informatie over minder extreme gebeurtenissen. De theorie wordt veel toegepast binnen de financiële en verzekeringswereld, om risico’s in te schatten van extreme schades als gevolg van bijvoorbeeld stormen, aardbevingen en dijkdoorbraken.

Bron: Tilburg University