Ouderen vinden koffiedrinken geen sport

Een actieve, sportieve boodschap motiveert ouderen meer om te bewegen, dan een boodschap alleen gericht op gezelligheid en koffiedrinken. Dat blijkt uit onderzoek onder het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds. En een motiverende boodschap is hard nodig, want gemiddeld voldoet maar 39,8% van de 65-plussers aan de beweegrichtlijnen. Mede daarom organiseert het Ouderenfonds van 27 tot en met 31 mei de derde editie van de Nationale Beweegweek voor Ouderen. Met dit initiatief pakt het Ouderenfonds eenzaamheid onder ouderen aan door middel van bewegen: samen een tikkie sterker worden, fysiek én sociaal!

Seniorisme en bewegen

Over elke groep bestaan stereotypen en vooroordelen. Zo heerst het beeld dat ouderen fysiek kwetsbaar zijn. Maar vinden zij dat zelf ook? In aanloop naar de Beweegweek deed het Ouderenfonds onderzoek onder het Ouderenpanel naar seniorisme in de beweegomgeving (april 2024).

Seniorisme omvat stereotypen, vooroordelen en discriminatie op grond van leeftijd in relatie tot anderen én ons (toekomstige) zelf. [seniorisme.nl]

Gevraagd naar de beeldvorming, vindt een groot deel van de leden van het Ouderenpanel dat er negatief over senioren wordt gesproken. Meer dan de helft (50.9%) is het er (sterk) mee eens dat er in het nieuws vaak negatief over senioren wordt gesproken. Tegelijkertijd is het overgrote deel van de panelleden het erover eens dat ouderen steeds langer fit blijven (70.6%) Bovendien blijkt uit het onderzoek dat een actieve, sportieve boodschap hen meer motiveert om te bewegen, dan een boodschap die enkel gericht is op gezelligheid en koffiedrinken. Een actieve poster nodigt uit om te bewegen. Een belangrijk inzicht in de strijd tegen het beweegtekort – wat helaas veel ouderen treft, met het risico van eenzaamheid. 

Tikkie sterker

Bewegen is een must om fysiek, mentaal én sociaal fit te blijven. ‘Maak het jezelf juist moeilijk’, adviseert ouderenarts Ester Bertholet. Of het nu gaat om het tillen van zware boodschappen of deelname aan sportieve activiteiten zoals OldStars voetbal, elke vorm van beweging draagt bij aan het behoud van een gezond lichaam en versterkt bovendien het sociale netwerk van ouderen – het maakt je een tikkie sterker. 

De Nationale Beweegweek

Tussen 27 en 31 mei organiseert het Nationaal Ouderenfonds beweegactiviteiten door het hele land. Zo kunnen ouderen eenmalig een gratis dagpas aanvragen om te sporten bij alle 240 Basic-Fit clubs in Nederland waar ze sinds kort een speciaal 50+ trainingsplan aanbieden, is er een beweegfestival in Den Haag en komt Olga Commandeur in beweging met de beweegvisite. Op dinsdag 28 mei doen honderden 65-plussers mee met de recordpoging boksen in het Olympisch Station in Amsterdam onder leiding van voormalig Olympisch bokser en OldStars ambassadeur Arnold Vanderlyde. Ook op 28 mei: het symposium ‘Sterker dan je denkt’ voor beweegprofessionals over het aanspreken van senioren in sport en beweging. 

Er is voor ieder wat wils. Met dit initiatief pakt het Ouderenfonds eenzaamheid onder ouderen aan door middel van bewegen: samen een tikkie sterker worden, fysiek én sociaal! Kijk voor alle activiteiten en aanmelden voor de recordpoging op ouderenfonds.nl/beweegweek.

Het Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds bestrijdt eenzaamheid onder ouderen. Met onze activiteiten door het hele land kunnen 65-plussers samen vitaal, sociaal, mobiel en digitaal zijn en blijven. We zetten ons met partners, donateurs en vrijwilligers in voor een samenleving waarin geen enkele oudere zich eenzaam hoeft te voelen. Want ouder worden doe je samen!   Alle activiteiten van de Nationale Beweegweek worden mede mogelijk gemaakt door donateurs. En dat is hard nodig, want 1,7 miljoen ouderen in Nederland voelen zich eenzaam. Help het Nationaal Ouderenfonds in de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen. Ga naar ouderenfonds.nl/doneren.