‘Mannenbrein sneller achteruit dan vrouwenbrein’

Bij oudere mannen gaan het geheugen en de intellectuele capaciteiten sneller achteruit dan bij vrouwelijke leeftijdsgenoten. Dat zeggen wetenschappers van het National Institute on Aging in Baltimore, die jarenlang de hersencapaciteiten van oudere mannen en vrouwen hebben gemeten. Dat schrijft The Washington Post. Tussen 1979 en 2013 werden meer dan 2.000 mannen en vrouwen van tussen de 50 en de 83 jaar oud getest, telkens over een periode van negen jaar.

Gesprekken 
De geteste mannen bleken op veel punten mentaal sneller achteruit te gaan dan de vrouwen. Zij bleven achter op onder meer de aspecten geheugen, woordenschat, het voeren van vloeiende gesprekken en psychomotorische snelheid (de snelheid waarmee gedachten in bewegingen worden omgezet). Alleen bij het inschatten van afstanden tussen voorwerpen deden de mannen het beter.

Eerdere wetenschappelijke studies toonden al aan dat biologische veranderingen in de hersenen bij vrouwen langzamer verlopen dan bij mannen. Bij de nieuwe studie ging het om relatief hoogopgeleide Amerikaanse mannen en vrouwen, wat de zeggingskracht van de studie enigszins beperkt, waarschuwen de onderzoekers. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Aging and Psychology.

Bron: nu.nl