Langer cognitief gezond

Houd je met een leven lang leren je hersenen gezond? Daar zijn aanwijzingen voor. Het UMCG doet daar samen met de Rijkuniversiteit Groningen onderzoek naar.

Onderzoekers bestuderen de effecten van verschillende soorten cursussen bij ouderen. Ook als men op latere leeftijd nog actief is, kan dit positieve effecten hebben op het denkvermogen en de stemming, is de aanname. De onderzoekers willen kijken wat er verandert in de hersenen van ouderen door het leren spelen van een muziekinstrument, verwerven van een nieuwe taal en het leren van verschillende creatieve vaardigheden.

De respondenten van het onderzoek doen drie tot zes maanden mee aan een specifieke cursus. Deze cursussen volgen ze voor een groot gedeelte thuis en een deel ervan is klassikaal. De onderzoekers vergelijken het functioneren van de hersenen en het vermogen om gedrag en gedachten aan te passen aan nieuwe, veranderende of onverwachte gebeurtenissen. Dit kan aanwijzingen geven over de effectiviteit van dergelijke cursussen bij het gezond ouder worden en over de klinische toepassing ervan.

Bron: UMCG