Hoe ouder hoe beter van vertrouwen

Sommige dingen worden beter naarmate je ouder wordt. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in Social Psychological and Personality Science, dat vertrouwen en geluk toenemen met de leeftijd. Oudere mensen lijken beter te zijn in vertrouwen en voelen zich gelukkiger.

Gegevens van 200.000 mensen uit 83 landen werden voor het onderzoek bekeken. De gegevens zijn over de afgelopen 30 jaar verzameld. Er was daarbij een duidelijk verband tussen ouder worden en een hogere mate van vertrouwen.

“Wanneer we aan ouder worden denken, hebben we het vaak alleen maar over aftakeling en verlies. Mensen met meer vertrouwen, zijn vaak ook gelukkiger.” – Claudia Haase, onderzoeker van de Northwestern University

Generaties

“Zowel bij generatie Y, generatie X als bij de babyboomers, neemt de mate van vertrouwen toe als mensen ouder worden”, zegt Haase.

“We weten dat oudere mensen eerder geneigd zijn om naar de positieve kant van iets te kijken. Daarbij lijkt het erop dat we als we ouder worden sneller het beste in andere mensen zien en kleine teleurstellingen sneller vergeven.”

Kwetsbaar

Een toename van vertrouwen heeft ook een negatieve kant. Oudere mensen zijn hierdoor kwetsbaarder voor oplichters en fraudeurs. Volgens de onderzoekers wegen deze negatieve punten echter niet op tegen de voordelen.

Er is een sterk verband tussen vertrouwen en gelukkig zijn. De resultaten suggereren dat vertrouwen een belangrijke bron is voor een succesvolle ontwikkeling tijdens het leven volgens de onderzoekers.

Bron: nu.nl