Delierscanner

Een nieuwe, kleine scanner kan met een strip op het voorhoofd binnen een minuut vaststellen of een patiënt een delier heeft. De DeltaScan is ontwikkeld door het UMC Utrecht en het bedrijf Prolira.

Een op de drie ouderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis krijgt een delier. Je herkent een delier doordat iemand ineens heel verward is. Andere symptomen zijn afwezigheid, wisselende emoties, waanideeën en niet goed logisch kunnen nadenken. Vaak ontstaat een delier bij patiënten die een infectie hebben en bij patiënten die onder narcose zijn geweest.

Een delier leidt vaak tot een langer verblijf in het ziekenhuis, veroorzaakt een grotere kans op het ontwikkelen van dementie en geeft een groter risico op voortijdig overlijden. Bovendien blijken deze patiënten minder zelfredzaam na hun opname. Een kwart van de patiënten die een delier hebben doorgemaakt, komt binnen een jaar te overlijden.

Een delierscanner is daarom heel nuttig om de schade te beperken. In de toekomst moet de delierscanner niet alleen deliers kunnen aantonen bij patiënten die al symptomen hebben, maar ook daarvóór. Als dat lukt zou je een delier al kunnen behandelen voordat de symptomen optreden.

Bron: umcutrecht.nl