Apps voor verzorgenden

In hoog tempo neemt het aantal apps die in de gezondheidszorg kunnen worden ingezet toe. De tijd is voorbij dat mensen met gezondheidsproblemen alleen via rechtstreeks contact bij hun zorg- of hulpverlener terechtkomen. Dankzij de mogelijkheden die internet biedt, wil een groeiend deel van hen zelf de regie in handen nemen. Langs de digitale weg zoeken ze naar antwoorden op en adviezen voor hun zorgvragen. Nu steeds meer mensen een smartphone of tablet aanschaffen, komt hulp op maat nog meer binnen bereik.

Apps voor verzorgenden en artsen

Ontwikkelaars springen hier gretig op in en ontwikkelen tienduizenden apps. Gelukkig is er de eHealth-monitor, een op initiatief van van minister Schippers (VWS) door Nictiz en het NIVEL uitgevoerd onderzoek, dat beschikbaarheid en gebruik van eHealth toepassingen door patiënten en zorgverleners volgt. Artsen weten de weg naar de eHealth mogelijkheden al goed te vinden. Bij patiënten en zorgverleners is de wil er wel en een groeiende belangstelling, maar de voordelen van sommige digitale toepassingen in de zorg zijn nog onduidelijk.  Op 9 oktober is de eHealth-monitor 2014 verschenen. Niet voor niets is hebben dit jaar voor het eerst ook verpleegkundigen en verzorgenden hieraan meegewerkt.

In het eerste nummer van het Vakblad Thuiszorg hadden wij ookal aandacht besteed aan apps voor verzorgenden in de thuiszorg. Welke apps waren dit en zijn er nog meer? Hieronder vind je een handig lijstje met apps voor in de dagelijkse praktijk in de zorgverlening:

EHBO

Een voorbeeld is EHBO, een app ontwikkeld door het Rode Kruis. Die bevat een vrijwel complete Nederlandstalige cursus EHBO, inclusief gesproken tekst, plaatjes en instructies voor specifieke gevallen. Verder wordt aangegeven waar in de buurt een AED te vinden is in geval van een hartstilstand.

FK (Farmacotherapeutisch Kompas)

Erg handig is ook Farmacotherapeutisch Kompas: een complete encyclopedie met informatie over medicijnen, zoals de werking, eigenschappen, waarschuwingen en bijwerkingen.

“Heel overzichtelijk allemaal, wat prettig is voor de verschillende wijkverpleegkundigen en verzorgenden met wie iedere cliënt te maken heeft. Zo kan een ieder snel de benodigde informatie opzoeken.” – Henri van Raalte, wijkverpleegkundige

3D Human Anatomy Atlas

Dit is een handige visuele studiegids voor artsen, zorgverleners en iedereen die meer wil weten over het menselijk lichaam. De app bevat een mannelijk en vrouwelijk anatomisch model met meer dan 4000 structuren van alle lichaamsystemen.

Constamed

Constamed is de winnaar van de Health App Award 2014. Via deze app kunnen patiënten een niet spoedeisende medische vraag stellen aan een huisarts. Voor de huisarts zit er overigens ook een voordeel aan deze app. Door deze vorm van contact bespaart een huisarts veel tijd. Daarmee kan het een hulpmiddel zijn voor de arts om de last van een almaar groeiend takenpakket te verlichten.

Parkinson Home Exercises

De app Parkinson Home Exercises brengt de bewegingsadviezen nog dichter bij de patiënt. Waar hij zich ook bevindt, in de huiskamer of buitenshuis, ter plekke kan hij de instructies opvragen. Bewegingen die in het dagelijks leven voor problemen zorgen, kunnen – alleen of onder toezicht – op ieder gewenst moment worden geoefend.

Meer apps

Naast medische apps, kun je ook denken aan praktische apps die je ter plekke nodig kunt hebben. Voorbeelden hiervan zijn Google Translate en Rekenmachine. Veel informatie over de digitale mogelijkheden is te vinden in de eHealth Monitor 2014 die onder andere te vinden is op de website van Nictiz.