Akkoord over maatregelen huishoudelijke hulp

De zorgvakbonden hebben een akkoord bereikt met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over de thuiszorg.  ”We komen vrijdag met een pakket maatregelen om de werkgelegenheid in de huishoudelijke hulp te beschermen, op korte termijn en op lange termijn”, aldus voorzitter Suzanne Kruizinga van CNV Zorg & Welzijn.

Volgens haar komt daarmee een einde aan de onzekerheid van duizenden mensen. ”Voor ons is het een fantastische dag.”

Over de inhoud wilde ze nog niets zeggen. De vakbonden FNV en CNV hadden eerder dit jaar de petitie Red de Zorg gehouden. Die leverde 736.759 handtekeningen op. Van Rijn nam die in juni in ontvangst.

Extra bijdrage
In maart werd er besloten om de extra bijdrage voor huishoudelijk hulp te verlagen. De eigen bijdrage, die hoort bij een speciale toelage, werd vasgesteld naar 5 euro per uur. Daarmee wordt het financieel aantrekkelijker voor mensen om gebruik te maken van de toelage en zo huishoudelijke hulp te behouden.

Gemeenten krijgen geld van het Rijk dat ze kunnen gebruiken om de eigen bijdrage van cliënten aan een uur hulp verlagen tot 5 euro.

TSN Thuiszorg
Vorige week vroeg TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, nog uitstel van betaling aan, waardoor ruim 11.000 banen in gevaar komen.

De directe aanleiding voor de aanvraag is het oordeel van de rechtbank dat het bedrijf de uurlonen niet mag verlagen met 20 tot 30 procent. Zonder een loonverlaging moet TSN geld toeleggen op het onderdeel ‘Hulp bij het Huishouden’.

De overheid geeft minder geld aan gemeenten voor de thuiszorg en gemeenten willen zelf ook minder betalen, zei algemeen TSN-directeur Zion Jongstra vrijdag in een toelichting. Daardoor komen organisaties zoals TSN in de financiële problemen.
Door: ANP