Zorgwoningen krijgen standaard buitenruimte

In de bouwregelgeving zijn nu ook zorgwoningen weer verplicht om een buitenruimte te hebben.
Dat betekent dat alle nieuwe woningen groter dan 50 m2 met een zorgfunctie nu standaard een buitenruimte moeten krijgen, zoals een balkon. Kleinere woningen mogen een gemeenschappelijke buitenruimte hebben. Dat schreef minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in een brief aan de Tweede Kamer.

In 2015 werden woningen met een zorgfunctie, zoals aanleunwoningen, uitgezonderd van de verplichting om een woning op te leveren met buitenruimte. De behoefte naar een woning met buitenruimte is er niet altijd en een opdrachtgever kan deze beslissing goed zelf maken, vond de minister. Na protest van cliƫntenorganisaties heeft de Tweede Kamer aan de minister gevraagd om deze beslissing nog eens te overwegen.

Cliƫntenorganisaties vinden dat buitenruimtes belangrijk zijn voor de gezondheid van de bewoners. De meeste woningen worden wel opgeleverd met buitenruimte, maar zorgwoningen worden voor langere tijd gebouwd, daarom kan de doelgroep veranderen. Daarom kan een opdrachtgever zelf niet altijd goed vaststellen of een buitenruimte nodig is. Daarom wordt de uitzonderingssituatie geschrapt en komt er weer standaard een buitenruimte bij woningen met een zorgfunctie.

Bron: Rijksoverheid