Zo vergeet je cliënt zijn medicijnen niet

Jij kan als thuiszorgmedewerker een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de therapietrouw van cliënten. Wanneer er sprake is van onbewuste therapieontrouw, bij bijvoorbeeld een dementerende cliënt of iemand met beperkte gezondheidsvaardigheden, kan een medicijnrol uitkomst bieden. De cliënt ontvangt dan per slikmoment een zakje met alle medicijnen. Dit geeft meer overzicht dan losse doosjes. Jij bent vaak goed in staat te signaleren wanneer iemand het overzicht op de medicijnen kwijt is. Om slikmomenten niet te vergeten zijn hulpmiddelen beschikbaar, zoals een alarm op de telefoon, inname-apps van de apotheek of een wekker. Bij bewuste therapieontrouw is het belangrijk hierover in gesprek te gaan met je cliënt. Deze tips kunnen je helpen de therapietrouw van cliënten te bevorderen:

  • Bespreek de inname van medicijnen regelmatig en niet alleen wanneer je problemen signaleert.
  • Veroordeel therapieontrouw niet. Zorg dat de cliënt zonder schuldgevoel of schaamte kan praten over ervaringen en eventuele problemen met het medicijngebruik.
  • Wees alert op signalen. Let op opmerkingen als “Ik slik liever helemaal niets” of “Het is toch allemaal chemische rommel”. Dit kunnen aanwijzingen zijn dat de patiënt zich zorgen maakt over het medicijngebruik en risico op therapieontrouw oploopt.
  • Laat de cliënt meebeslissen. Shared decision making bevordert de therapietrouw. Overleg met de cliënt of deze zelf ideeën heeft over de medicatie. Overleg met de huisarts of apotheek welke ideeën van de cliënt doorgevoerd kunnen worden om zodoende de therapietrouw te verbeteren.

Realiseer je dat vrijwel niemand 100 procent therapietrouw is. Vrijwel iedereen slaat bewust of onbewust wel eens een dosering over. Gelukkig zorgt dit meestal niet onmiddellijk voor problemen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het afwijken van het voorschrift niet structureel wordt.

Deze tips komen uit het artikel “Medicijnen vergeten” in de Thuiszorg nummer 2 – 2018. Nog geen lid van het Vakblad Thuiszorg? Meld je nu aan >>