Zeshonderd coronapatiënten krijgen thuiszorg

Omdat er geen plek is in het ziekenhuis  krijgen zo’n zeshonderd coronapatiënten thuiszorg. Zij hebben eigenlijk ziekenhuiszorg nodig, maar verblijven nu thuis en krijgen daar zuurstof toegediend. Ze worden op afstand in de gaten gehouden door het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De honderden coronapatiënten zouden bij voldoende ruimte in de ziekenhuizen op een verpleegafdeling hebben gelegen. Het gaat dus niet om patiënten die intensivecarezorg nodig hebben. Zij kunnen gewoon op de intensive cares terecht, benadrukt een woordvoerder van het LCPS aan Nu.nl.

De zogeheten telemonitoringpatiënten worden echter niet meegeteld in de dagelijkse coronacijfers van ziekenhuisopnames. Op vrijdag 23 april lagen er ruim 2.600 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 1.776 op een verpleegafdeling. Deze cijfers geven dus eigelijk een verkeerd beeld. Met de zeshonderd coronapatiënten thuis zouden er veel meer dan drieduizend mensen met corona in het ziekenhuis liggen.

Ongeveer vijftien ziekenhuizen zijn bezig met het “telemonitoren” van patiënten die thuis zitten volgens het LCPS. Er wordt gekeken of het mogelijk is om die groep in de dagelijkse rapportages op te nemen.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zei eerder al dat patiënten zuurstof, een bloeddrukmeter, een thermometer en een glucosemeter mee naar huis krijgen en dat er een aantal keer per dag telefonisch contact is over hoe het gaat.

Volgens een woordvoerder van het LCPS is het “alleen maar fijn” als mensen niet naar het ziekenhuis hoeven tijdens hun ziekte. Ze denkt dat ook na de coronacrisis het thuis verzorgen van ziekenhuispatiënten in stand blijft. “We waren hier al langer naar aan het kijken, dat is door corona in een versnelling gekomen.”

Bron: Nu.nl