Wonden voorkomen met de juiste kleding

Wanneer je cliënt bepaalde kleding draagt, is er minder kans op het ontwikkelen van wonden. De huid moet namelijk zo sterk mogelijk blijven om wonden te voorkomen. Heb jij cliënten die snel transpireren? Dan is het raadzaam ze extra goed in de gaten te houden, want zweet maakt de huid kwetsbaar.

Je kunt ze adviseren om absorberende kleding te dragen. Overmatig transpireren kan voorkomen worden als je katoenen of ademende kleding draagt, en niet te warme kleding. Sokken zijn ook beter dan pantykousjes waarin je voeten snel gaan zweten. Ondergoed moet goed aansluiten bij de liezen om wrijving te voorkomen en is het liefst van katoen met pijpjes. Veel vrouwen dragen graag een nachtjapon. Toch is het beter om een katoenen pyamabroek voor het slapen aan te doen. Voor mannen kan gedacht worden aan een suspensoir (dit is een drager voor de balzak). Voor vrouwen is het goed om ondersteunende kleding te dragen, zoals een katoenen bh, om zoveel mogelijk huid op huid contact te voorkomen.

Het zal soms best lastig zijn om bijvoorbeeld een vrouw die altijd panty’s draagt aan de sokken te krijgen. De uitdaging is dan om samen sokken te vinden die leuk genoeg zijn als alternatief.

Bron: zorgvoorbeter.nl