Van der Valk opent zorghotel

Hotelketen Van der Valk heeft in zijn Tielse vestiging een etage ingericht als zorghotel. Dit gebeurt voor het eerst. Bij gebleken succes kan de onderneming de markt voor zorghotels opschudden.

Voor de verpleging en verzorging op de etage regelt Van der Valk verpleegkundigen via Servicepunt Thuiszorg. Het gaat om tien zelfstandigen, die dag en nacht zorg garanderen. Op elke zes patiënten is er één verpleegkundige aan het werk, vertelt Servicepunt-directeur Herman Jonkmans aan Zorgvisie.

Speler in de markt
Er verblijven sinds deze week vier patiënten en er is ruimte voor tien. Na renovatie wil Van der Valk uiteindelijk zestig patiënten in het hotel ontvangen. Als de hotelketen het concept uitbreidt naar andere vestigingen, wordt hij een belangrijke speler in de markt. Het concern telt zestig hotels.

Snelle uitbreiding naar elders ligt echter niet voor de hand, zegt Jonkmans. Volgens hem heeft Van der Valk daarvoor nog geen plannen. Ook heeft elk hotel zijn eigen bedrijfsvoering en beleid.

Hoge kosten
Volgens Zorgvisie zijn er momenteel ongeveer vijftig zorghotels in Nederland, waarvan diverse het financieel zwaar hebben of al failliet zijn. Onbekendheid en hoge kosten zijn belangrijke spelbrekers. Het zorghotel in Tiel rekent € 245 per dag zorg en verblijf. De helft daarvan wordt vergoed vanuit de basisverzekering, een ander deel wordt soms vergoed via een aanvullende verzekering.

Een zorghotel is een oplossing voor mensen die anders te lang een ziekenhuisbed bezet houden. Vanaf volgend jaar kunnen ook huisartsen een patiënt verwijzen naar een zorghotel. Dan valt een dergelijk verblijf onder de Zorgverzekeringswet.

Bron: Financieel Dagblad