Valdetectielamp

Een slimme lamp die in huis of zorginstelling een val detecteert én direct hulp inroept, maakt zijn entree in Nederland. Dankzij deze intelligente lamp van het van oorsprong Belgische bedrijf Nobi kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen. In vaak drukke zorginstellingen ondersteunt de lamp bovendien het verplegend personeel. Om de Nederlandse markt optimaal te bedienen, opent Nobi in Eindhoven een vestiging met een daarin een demokamer. Inmiddels heeft de Wiardi Hoeve in Velp de eerste Nederlandse Nobi-lampen besteld.

Roeland Pelgrims, co-CEO Nobi: “Levens redden en kwalitatieve levensjaren veilig stellen was bij de oprichting van Nobi onze drijfveer. Bij zware valincidenten telt elke minuut. Hoe sneller mensen worden geholpen, des te meer levenstijd we kunnen winnen. Zo weten we dat 20 procent van alle ouderen die op Eerste Hulp worden binnengebracht, langer dan een uur op de grond lagen. Binnen deze groep stijgt de mortaliteit binnen zes maanden na het valincident tot 50 procent. Dit jaar hebben onze lamp dertig vallen gedetecteerd, waarmee dus daadwerkelijk levens zijn gered.”

Eén op drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Hiervan raakt 66% ernstig gewond. In een sterk vergrijzende samenleving verwacht Nobi daarom een toenemende vraag naar de intelligente valdetectie en -preventielampen. Met behulp van een uitgebreid sensorsysteem en artificiële intelligentie detecteert de Nobi-lamp wanneer de bewoner valt en zorgt dan voor hulp. Vanuit investeerders is het vertrouwen in Nobi groot, getuige de miljoeneninjectie die het bedrijf vandaag ontvangt. Het Nederlandse LSP Health Economics Fund, een van Europa’s grootste en meest ervaren investeringsmaatschappijen in de gezondheidszorg, en zusterinvesteerder LSP Dementia Fund behoren tot de investeerders die in totaal 13 miljoen euro in Nobi steken.

Rudy Dekeyser, managing partner LSP Health Economics Fund: “Dankzij Nobi’s unieke technologie voor valdetectie en -preventie brengt het vandaag al bijzonder veel toegevoegde waarde. De intelligente lamp kan echter zoveel meer. Zo laat de geïntegreerde communicatietechnologie het toe om aantrekkelijke toepassingen te ontwikkelen die onder meer ziektes helpen voorkomen, therapieën helpen opvolgen, maar vooral bijdragen aan een aangenamer leven voor ouderen. Met onze investering willen we ook dat potentieel laten ontbolsteren.”

Nobi ontwikkelt innovatieve technologieën, waardoor ouderen zo lang mogelijk onafhankelijk, waardig en gelukkig kunnen leven. De slimme lamp die een val detecteert en vervolgens vlug hulp inroept, is het eerste wapenfeit. Inmiddels werd de eerste Nederlandse bestelling van Nobi-lampen door een zorginstelling geplaatst. De lampen worden er ingezet om het (vaak drukbezette) zorgpersoneel te ondersteunen, zodat zij hun tijd en energie kunnen steken in nog kwalitatievere zorg voor hun bewoners en patiënten.

Bron: Emerce.nl