5 stoelyoga oefeningen voor ouderen

Voor sommige ouderen is het doen van oefeningen op de grond niet (meer) comfortabel of lukt dit simpelweg niet. Stoelyoga biedt dan uitkomst. Stoelyoga is een vorm van yoga die je zittend op een stoel beoefent. Hierdoor is deze bewegingsvorm geschikt voor bijna iedereen ongeacht leeftijd, omvang, lenigheid of conditie. Het is een leuke en veilige manier om te blijven bewegen tot op hoge leeftijd. Stoelyoga richt zich op het soepeler maken van spieren en gewrichten, het verbeteren van concentratie en motoriek en bovendien maakt het de geest kalmer door een positieve benadering van het leven te stimuleren.

Stoelyoga voor thuis

Je kunt elke willekeurige stoel gebruiken, zolang er maar geen wieltjes onder zitten. Leg een mat onder je voeten voor een stevig fundament.

Oefening 1

Ga op de stoel zitten met je rug stevig tegen de leuning en beide voeten op de grond. Leg je handen op de knieƫn. Adem in, hol je rug en duw je schouders naar beneden. Adem uit, bol je rug en laat je kin naar je borst zakken. Herhaal deze oefening vijf keer.

Oefening 2

Ga op een stoel zitten met je rug stevig tegen de leuning en beide voeten op de grond. Adem diep in en hef je armen naar het plafond. Adem uit en laat je armen weer zakken. Herhaal deze oefening vijf keer.

Oefening 3

Ga op een stoel zitten met je rug stevig ten de leuning en beide voeten op de grond. Breng je rechterenkel naar je linkerdij en laat daarop rusten. Houd deze positie vijf ademhalingen vol. Herhaal dit met de andere enkel.

Oefening 4

Ga zijwaarts op de stoel zitten met je gezicht naar links. Draai je bovenlichaam naar links, terwijl je je goed vasthoudt aan de achterkant van de stoel. Houd deze positie vijf ademhalingen vol. Herhaal de oefening naar rechts.

Oefening 5

Klaar met de oefeningen? Blijf dan een paar minuten op de stoel zitten met je ogen dicht en je handen in je schoot. Deze houding helpt het lichaam om de goede effecten van de oefeningen te absorberen en over te gaan naar de rest van de dag.

Dit was een deel van een artikel uit de najaarsuitgave van de Thuiszorg in 2017. Ben je nog geen lid en wil je meer van dit soort praktische tips in je brievenbus ontvangen? Word dan lid van het Vakblad Thuiszorg. Meld je nu aan >>