Reumamedicijn vaak verkeerd bewaard

Slechts één op de veertien reumapatiënten bewaart zijn of haar dure medicijnen op de juiste temperatuur. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

Voor de productie, de opslag en het vervoer van de medicijnen gelden strikte richtlijnen. Maar als de medicijnen de apotheek eenmaal uit zijn, is onbekend hoe patiënten er in de praktijk mee omgaan. De manier waarop zij hun geneesmiddelen bewaren kan van invloed zijn op de werking.

Om zicht te krijgen op de bewaarcondities thuis brachten onderzoekers een chip aan op de doosjes met geneesmiddelen, namelijk TNF-alfa-remmers, van 255 reumapatiënten. Die chip registreerde constant de temperatuur.

Slechts 17 patiënten (7 procent) lukte het om de middelen thuis te bewaren volgens het advies van de fabrikant: tussen de 2 en 8 graden Celsius. Ruim een kwart van de verpakkingen had minstens 2 uur achter elkaar een temperatuur onder het vriespunt terwijl de fabrikant duidelijk aangeeft dat TNF-alfa-remmers niet ingevroren mogen worden.

Bij een te lage temperatuur kan de structuur van de eiwitten in het geneesmiddel veranderen, met mogelijk ook gevolgen voor de werkzaamheid en veiligheid van het middel.

Naar aanleiding van de bevindingen raden de onderzoekers aan het medicijn niet tegen de achterwand of in de bovenste of onderste lade van de koelkast te bewaren.