Oversterfte in juni

In het tweede kwartaal van 2023 overleden ruim 39 duizend mensen. Dit zijn er 5 procent meer dan verwacht. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week. In juni viel de oversterfte samen met de hoger dan gemiddelde temperatuur.

De sterfte in juni was alleen hoger bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In het tweede kwartaal lag het aantal ongeveer 1 350 (10 procent) hoger dan verwacht. In juni was er in week 23 tot en met 25 oversterfte. In de overige bevolking was de sterfte in het tweede kwartaal iedere week rond of net boven de verwachting, maar was er geen oversterfte.

Het CBS heeft ook sterftecijfers per leeftijdscategorie. Dan zie je dat in het tweede kwartaal bijna 900 (4 procent) meer 80-plussers zijn overleden dan verwacht voor die periode. Onder 65- tot 80-jarigen overleden in het tweede kwartaal ongeveer 800 (7 procent) mensen meer dan verwacht. In de helft van de weken in deze periode was er net sprake van oversterfte.

Bij mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in het tweede kwartaal ongeveer 200 (4 procent) meer dan de verwachte sterfte voor die periode. In deze leeftijdsgroep was er in week 14, 16 en 24 net oversterfte, maar in zes weken lag de sterfte net onder verwacht.

Met ruim 3 graden warmer dan normaal was juni 2023 de warmste juni sinds we zijn begonnen de temperaturen te meten in 1901. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat de sterfte stijgt bij hogere temperaturen. Wat daarnaast ook invloed kan hebben op de oversterfte is dat er begin april sprake was van een griepepidemie in Nederland.

Bron: cbs.nl