Ouderen willen mondkapjes terug

Overal weer anderhalve meter afstand houden, mondkapjes dragen in winkels en openbare gebouwen en strengere controle op de coronatoegangspas zijn volgens ouderen goede maatregelen om de oplopende coronacijfers aan te pakken. Bijna 90% van de 65-plussers zegt voorstander te zijn van extra maatregelen. Dit blijkt uit de resultaten van een peiling van ouderenorganisatie ANBO.
Ongeveer 9.000 ouderen hebben de enquête ingevuld. Ze pleiten met name voor maatregelen waarmee het voor iedereen mogelijk blijft om de deur uit te gaan. Er is maar weinig steun voor een avondklok, het sluiten van de scholen of een beperking van het bezoek thuis.
Bijna de helft van de ouderen (44%) zegt in de peiling dat de versoepelingen op 25 september er niet toe hebben geleid dat ze nu vaker naar een restaurant of drukke plek gaan. 14% zegt dat ze dat in het begin wel deden, maar nu toch meer thuis blijven omdat de besmettingscijfers zo snel oplopen.
Van de ouderen die de enquête invulden, is bijna 93% gevaccineerd tegen corona. Zij willen in grote meerderheid graag een derde prik, als ze deze kunnen krijgen. Zo’n 50% krijgt deze het liefst zo snel mogelijk.
Eerder berichtte ANBO dat de vaccinatiegraad onder 65-plussers iets boven de 90% ligt. Toch belanden steeds meer oudere ouderen met corona in het ziekenhuis. Daarnaast besluiten ziekenhuizen steeds vaker om uitgestelde zorg wéér uit te stellen, nu de coronazorg toeneemt. ANBO vindt deze ontwikkeling zorgelijk en reden voor het kabinet om niet te wachten met maatregelen tot het water de ziekenhuizen aan de lippen staat. De peiling onder 9000 ouderen bevestigt dit.

Bron: ANBO