Ouderen negatiever over verhuizing naar verpleeghuis

Sinds corona is bijna één op de vijf senioren negatiever gaan denken over een verhuizing naar een verpleeghuis, verzorgingshuis of serviceflat. De redenen die ze geven voor de twijfel zijn onder andere het risico op een virusbesmetting en mogelijke bezoekbeperkingen. In de noordelijke provincies zijn senioren het minst bereid hun zelfstandigheid op te geven.

Vrouwen zijn minder bereid te verhuizen dan de mannen. Maar mannen twijfelen meer dan vrouwen en weten namelijk nog niet of zij in de toekomst willen verhuizen naar een verpleeghuis, verzorgingshuis of serviceflat. Slechts 15 procent van de senioren ziet een verhuizing wel zitten.

 

Door de verspreiding van het coronavirus en de bijbehorende coronamaatregelen is de manier waarop senioren momenteel denken over een verhuizing naar een verzorgingshuis verslechterd. Bijna 1 op de 5 senioren is sinds corona namelijk negatiever over een verhuizing naar een verpleeghuis, verzorgingshuis of serviceflat (18 procent). Dit is opvallend, omdat veel Nederlandse senioren al deels of zelfs volledig ingeënt waren tegen het virus ten tijde van het onderzoek van Stannah onder ruim 800 Nederlandse 60-plussers in april 2021.

Opgeven privacy

De coronacrisis behoort echter niet tot de voornaamste redenen om niet naar een verzorgingshuis te verhuizen. Het gebrek aan privacy wordt namelijk het vaakst genoemd als reden om te twijfelen over een verhuizing. 37,9 procent van de senioren is bang dat zij in een verpleeghuis, verzorgingshuis of serviceflat niet in staat zijn hun leven af te schermen van anderen.

Het noorden het minst enthousiast over verhuizen 

In Friesland, Groningen en Drenthe zijn senioren het minst bereid om hun zelfstandigheid op te geven. Bijna de helft van de 60-plussers uit de noordelijke provincies wil niet verhuizen naar een verpleeghuis, verzorgingshuis of serviceflat (49,4 procent). In het westen (45,3 procent), zuiden (42,9 procent) en oosten (33 procent) is dit percentage lager.

Bron: Stannah.nl