Nog steeds oversterfte ondanks daling

Vorige week daalde het aantal sterfgevallen, maar er overlijden in Nederland nog steeds veel meer mensen dan gebruikelijk. Vermoedelijk komt dat door COVID-19. Er waren vorige week wel minder sterfgevallen dan in de voorgaande week, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek,  de tweede daling op een rij.

Vorige week overleden naar schatting 4.100 mensen. Dat waren er 950 meer dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. De onderzoekers hebben dat ingeschat door te kijken naar de sterfgevallen van voorgaande jaren en trends in de bevolkingsstatistieken. Er is nog steeds sprake van oversterfte. Er zijn altijd schommelingen in het sterftecijfer, maar nu wijkt het aanzienlijk af van het aantal in andere jaren. Twee weken geleden is het aantal nieuwe sterfgevallen voor het eerst in acht weken gedaald. Die trend lijkt door te zetten.

In alle leeftijdsgroepen sterven er meer mensen dan normaal. Het aantal extra sterfgevallen is nu wel aan het dalen. Vooral onder mensen van tachtig jaar of ouder is er oversterfte: vorige week stierven er ongeveer 600 mensen meer dan gebruikelijk. In de leeftijdscategorie van 65 tot 80 jaar waren er 300 sterfgevallen meer dan normaal. Ook zijn er 75 meer mensen onder de 65 overleden dan normaal.

Het CBS weet nog niet waaraan deze mensen zijn overleden. Wel is van vorige coronagolven bekend dat COVID-19 de oversterfte grotendeels kan verklaren. De onderzoekers beschikken pas later over de doodsoorzaakverklaringen die kunnen vertellen of dat tijdens deze coronagolf wederom het geval is.

Bovendien is het werkelijke aantal overleden coronapatiënten vermoedelijk groter dan de officiële cijfers laten zien. Niet alle patiënten worden immers getest en het is ook niet verplicht om te melden dat iemand aan COVID-19 is overleden.

Bron: NU.nl