Niet meer sterfte door hittegolf

De extreem warme weken lijken achter de rug. Maar had de hittegolf nog gevolgen voor het sterftecijfer? Ondanks de temperaturen van boven de 35 graden, zijn er niet veel meer mensen overleden dan in een gemiddelde zomer. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat er gemiddeld 2714 personen per week zijn overleden tijdens de recente hittegolven, zo’n 100 meer dan in een normale zomerweek.

In 2006, toen er ook een lange hittegolf was, overleden er wel aanzienlijk meer mensen dan gemiddeld. Het sterftecijfer lag toen bijna 400 personen per week hoger dan in een normale zomer.

Dat er deze hete zomer niet veel meer mensen zijn overleden komt volgens

Het CBS denkt dat de reden waarom deze zomer niet veel meer mensen zijn overleden is dat mensen er bewuster van zijn wat ze moeten om de hitte door te komen. Bovendien was er het afgelopen voorjaar een lange koude periode met griep waarin al relatief veel kwetsbare mensen zijn gestorven.

Hoogbejaarden zijn het kwetsbaarst tijdens een hittegolf. Relatief de meeste doden tijdens de afgelopen hete periode waren 80 jaar of ouder.

Bron: NOS