Na COVID19 hoger risico op diabetes

Na een infectie met het coronavirus worden er in het lichaam allerlei processen in gang gezet die mogelijk het risico op diabetes vergroten. Het gaat om diabetes type 2, waarbij het lichaam niet meer goed op insuline reageert. Hoe dit precies zo komt is nog onbekend.

Het aantal nieuwe diabetespatiënten pakt 3 tot 5 procent hoger uit dan zonder Covid-19. Dit blijkt Canadees onderzoek dat Jama Network Open publiceerde. In Nederland zijn er in 2021 53.100 patiënten met diabetes bijgekomen, bijna allemaal met type 2. Bij diabetes type 1, een auto-immuunaandoening, is er geen significant verschil gezien.

Covid-19 zet allerlei processen in gang die ook nog op elkaar inwerken. Zo is bijvoorbeeld gezien dat bij covidpatiënten cellen in de alvleesklier die het hormoon insuline produceren beschadigd kunnen raken. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline, waardoor te veel glucose in het bloed blijft zitten. Bekend was ook dat Covid-19 kan leiden tot chronische ontstekingsreacties in het lichaam. Maar hoe die verschillende processen tot diabetes kunnen leiden, kunnen de onderzoekers niet verklaren. Eerder bleek ook al dat mensen na Covid-19 een hoger risico op hart- en vaatziekten hebben.

Bron: NRC