Luistertip: Wat gebeurt er in de hersenen?

De podcast ‘Over de kop: een begrijpelijke serie over die onbegrijpelijke grijze massa’ neemt je mee langs een reeks spraakmakende onderwerpen uit de neurowetenschappen. Welke invloed heeft stress op de hersenen? En wat zijn de gevolgen van langdurige isolatie, zoals we in uitzonderlijke situaties als lockdowns kunnen ondervinden.

Vijf weken lang verschijnt er iedere week een nieuwe aflevering. Een van de podcasts brengt de luisteraar in de wereld van de ziekte multiple sclerose. Wat gebeurt er precies in de hersenen tijdens deze ziekte, en kijken we er wel op de goede manier naar? Neurowetenschappers Jeroen Geurts en Hanneke Hulst spreken erover.

In de vijfde en laatste aflevering vertelt onderzoeker Baudewijntje Kreukels over haar studie naar gender en genderdysforie. Mensen met genderdysforie hebben een sterk gevoel van onvrede met het geslacht waarmee ze geboren en opgegroeid zijn. Is dat terug te leiden tot biologische processen in de hersenen?

Ben je geïnteresseerd in onze onbegrijpelijke grijze massa? Beluister dan deze begrijpelijke podcasts hierover via Spotify.

Bron: AMC