Langer leven met havermout

Iedere dag en bordje havermoutpap eten zou kunnen helpen om langer te leven. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers van Harvard School of Public Health.

Het is voor het eerst dat het gunstige effect van het eten van havermout op de lange termijn is aangetoond. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine. De onderzoekers volgden 14 jaar lang meer dan 100.000 mensen. Ze hielden het eetpatroon en de gezondheidstoestand van de deelnemers bij. Bij aanvang van de studie in 1984 was iedereen gezond, maar na afloop in 2010 waren inmiddels 26.000 mensen overleden.

Hart- en vaatziekten

De deelnemers die het meest volle granen, zoals bijvoorbeeld havermoutpap, bruine rijst of quinoa aten leken beter beschermd tegen veel ziektes en vooral tegen hart- en vaatziekten. Volgens de wetenschappers is het dagelijks eten van 28 gram per dag voldoende om de kans op hartfalen met 9 procent te reduceren en de sterftekans met 5 procent te verlagen.

Het is al langer bekend dat volle granen gezond zijn, maar dit is de eerste studie die heeft laten zien dat ze een gunstige impact kunnen hebben op de lange termijn.

Bron: Gezondheidsnet