‘Imiteren bewegingen kan helpen bij Alzheimer’

Patiënten met Alzheimer kunnen door het nadoen van bewegingen van anderen bepaalde handelingen opnieuw leren die door de ziekte moeilijk zijn geworden.

Alzheimer zorgt ervoor dat het lichaam en brein niet meer naar behoren samenwerken. Sommige handelingen kunnen daardoor niet meer goed worden uitgevoerd. Mensen die kampen met de ziekte zijn in de beginfase vaak nog steeds in staat om vrijwillig bewegingen van objecten of andere mensen na te doen.

Als dit het geval is, kunnen zij hierdoor bepaalde handelingen die ze door de ziekte niet meer kunnen uitvoeren, opnieuw onder de knie krijgen. Dat schrijven wetenschappers aan de universiteit van Genoa in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Aging Neuroscience.

De onderzoekers vergelijken het imiteren van de bewegingen met een tennisser die een service krijgt aangeleerd door zijn trainer of het gedrag van baby’s die door het nadoen van de moeder leren omgaan met andere mensen. Dit leerproces is te vergelijken met Alzheimerpatiënten die vergeten handelingen opnieuw aanleren.

Computers
De patiënten in het onderzoek bleken de bewegingen beter uit te voeren wanneer ze een persoon imiteerden dan wanneer er een computer werd gebruikt om patiënten de bewegingen te laten zien.

Dit komt mogelijk doordat interactie met een echt persoon een sterkere emotionele reactie teweeg brengt dan wanneer er een computer wordt gebruikt.

De uitkomsten van het onderzoek kunnen gebruikt worden om Alzheimer patiënten in de toekomst beter te behandelen.

Bron: nu.nl