Gemeenten mogen mantelzorg niet afdwingen

Gemeenten kunnen kinderen van hulpbehoevenden niet dwingen tot het verlenen van mantelzorg. Een van de drie hoogste bestuursrechters, de Centrale Raad van Beroep, heeft deze week de gemeente Etten-Leur teruggefloten. Die had van een hulpbehoevende vrouw het persoonsgebonden budget (pgb) beƫindigd. Met dit geld betaalde zij haar dochter om haar huis schoon te maken. Volgens Etten-Leur zou de dochter dat gratis moeten doen, als mantelzorger.

De Gemeente kwam tot haar oordeel op basis van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Volgens de Wmo zijn hulpbehoevenden zelf meer verantwoordelijk om zich te redden en moeten ze een beroep doen op familie en buren. Etten-Leur vindt dat de moeder bij haar dochter kon aankloppen. Die woonde dichtbij en had geen werk.

Toen ze er niet langer voor werd betaald, stopte de dochter met schoonmaken bij haar moeder. Hierop stapte die naar de rechter om haar pgb terug te eisen. Ze won de zaak. ‘De gemeente mag niet van de dochter verwachten dat zij de huishoudelijke hulp onbetaald verricht’, oordeelde de rechter.

Lees verder op Volkskrant.nl>>