Dementie in beeld

Tijdens IDFA afgelopen weken waren er prachtige en verrassend luchtige documentaires te zien. Deze films over dementie en documentaires over ouderdom zijn echte aanraders:

Documentaires

Alive Inside laat op een leuke manier zien hoe muziek de gevoelens van dementerende ouderen laat herleven. Je ziet opvallende resultaten wat muziek kan doen. De experimenten van de sociaal werker in de documentaire worden na afloop bovendien gesteund door neuroloog Oliver Sacks. De reacties die je van ouderen ziet zodra ze muziek uit hun jeugd horen, laten je meteen glimlachen. Bekijk de trailer.

In de korte documentaires A Wee Night In & The Future is Ours zie je hoe ouderen omgaan met de liefde. Wat als je na je 90ste verliefd wordt? Ga je dan nog trouwen en samenwonen? Je ziet ook hoe de familie daarmee omgaat. In de eerste Schotse documentaire moet je soms hard lachen om de nuchterheid waarmee de 94-jarige oma van de filmmaker met de liefde omgaat. In de tweede Duitse documentaire is dat juist andersom en krijg je de slappe lach door het ontzettende verliefde pubergedrag van het 70-jarige stel.

IDFA is helaas afgelopen, maar in de loop van het jaar zal NPO 2 veel van de documentaires uitzenden.

Films

Naast documentaires zijn er natuurlijk ook veel films te zien over dementie. Deze films geven een interessant of verrassend beeld van dementie of Alzheimer.

Away from Her (2006)
Fiona heeft Alzheimer en kan niet meer thuis wonen bij de man met wie ze 44 jaar getrouwd is. Samen zoeken ze een instituut dat haar beter kan helpen. Eis van het instituut dat ze de eerste 30 dagen dat ze opgenomen is, geen bezoek ontvangt. Als haar man haar na 30 dagen opzoekt wacht hem een dubbele onaangename verrassing: ze herkent hem niet meer en lijkt een oogje op een andere patiënt in het instituut te hebben. Away from her is soms pijnlijk om te kijken, door de schrijnende situatie voor Fiona’s man. Tegelijkertijd is het gegeven dat je met Alzheimer nog verliefd kunt worden – en de patiënt dus vrij gelukkig lijkt – ook wat de film erg positief maakt.

The Notebook (2004)
Een stuk luchtiger dan bovenstaande film is The Notebook. Er zijn meer films met die titel. De film uit 2004 gaat over Duke, een man in een verpleeghuis, die een romantisch verhaal voorleest aan een vrouw met een vorm van dementie. Het verhaal gaat over een liefde in de jaren ’30 die eigenlijk niet mocht door een te groot verschil in sociale klasse. Het verliefde stel verliest elkaar uit het oog als de man moet vechten in WWII. Bij terugkeer blijkt zijn geliefde met een ander, rijkere man te zijn getrouwd. Vinden ze elkaar weer? En waarom vertelt Duke het verhaal eigenlijk aan Ms Hamilton in het verpleeghuis? The Notebook is echt een romantische zwijmelfilm voor de zondagmiddag als je niet teveel wilt nadenken, maar wel even wilt wegdromen.