Cola tegen vastzittend voedsel

Feit of fabel? Sommigen denken dat cola en andere suikerhoudende dranken helpen om vastzittend voedsel in de slokdarm los te krijgen. Tijdens de kerstdagen zien artsen van de spoedeisende hulp van het Amsterdam UMC vaak mensen bij wie voedsel is blijven steken en eerst thuis zelf een suikerhoudende drank hebben geprobeerd om dit op te lossen. Nieuw onderzoek toont aan dat drankjes met suiker geen effect hebben om voedsel los te krijgen, aldus het Amsterdam UMC.

De studie is in de kersteditie van de British Medical Journal gepubliceerd, die jaarlijks serieuze onderwerpen met humoristische insteek behandelt. Volgens spoedarts Elise Tiebie is het gebruik van cola bij vastzittend voedsel een hardnekkig gerucht, dat op allerlei tipwebsites staat maar ook op Wikipedia. “Ik heb zelfs gehoord dat artsen het aanbevelen”, zegt hoogleraar gastro-enterologie Arjan Bredenoord van het Amsterdam UMC.

Vernauwing in de slokdarm

Soms raakt het vastzittende voedsel vanzelf los, soms niet en dan meldt de patiënt zich bij de spoedeisende hulp. Als er inderdaad een verdenking is dat de voedselbrok nog in de slokdarm zit, volgt er een spoed-endoscopie. Dan krijgt de patiënt via de mond een camera ingebracht tot in de slokdarm en met een netje of een grijpertje wordt het vastzittende voedsel verwijderd. In het verleden werd gesuggereerd dat een spoed-endoscopie niet altijd nodig is. Het gebruik van cola zou ook kunnen helpen om het vastzittende voedsel los te laten komen. Het nut en de veiligheid van cola voor het oplossen van vastzittende voedselbrokken in de slokdarm werd in dit onderzoek onderzocht. “Er was geen verbetering bij het gebruik van cola om vastzittend voedsel in de slokdarm los te maken. Vaak kwam het voedsel na een tijdje vanzelf los en anders voerden we een endoscopie uit. Hopelijk komt na onze conclusie een einde aan deze mythe”, zegt Bredenoord.

Geen verbetering met cola

51 patiënten met een vastzittende voedselbrok deden mee aan het onderzoek: de helft kreeg slokjes cola op de spoedeisende hulp, de andere helft wachtte af. Indien men het speeksel niet kwijt kon, werd een spoed-endoscopie gedaan om de brok te verwijderen. De resultaten tonen dat cola niet hielp. Zowel bij de patiënten die cola kregen als bij degenen die afwachtten zonder cola was er een verbetering in 61% van de gevallen. Er waren geen bijwerkingen of complicaties bij het gebruik van cola.