Boosteradvies voor mensen met afweerstoornis

Het UMC Utrecht adviseert patiënten die een ernstige afweerstoornis hebben, om na hun 3e vaccinatie ook een boostervaccinatie te halen bij de GGD. Dit draagt bij aan om zo goed mogelijk beschermd te zijn tegen het coronavirus. Ook kunnen ze op deze manier  hun CoronaCheck-app blijven gebruiken. In de tweede week van februari ontvangen patiënten met een ernstige afweerstoornis een brief van hun behandelend arts.

Twee vaccinaties en een booster zijn voor de meeste mensen voldoende. Patiënten uit een hoogrisico patiëntengroep met afweerstoornis worden geadviseerd drie vaccinaties én een booster te halen. Met de boostervaccinatie krijgt het afweersysteem een oppepper. Dit verhoogt de bescherming tegen (nieuwe soorten van) het coronavirus. In oktober 2021 ontvingen patiënten uit bepaalde hoogrisico-groepen een uitnodiging voor een 3e vaccinatie. Dit was geen booster en wordt in de CoronaCheck-app ook niet geregistreerd als booster.

Patiënten kunnen zelf een afspraak voor een booster maken bij de GGD. Ze kunnen de boostervaccinatie halen vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie. Als een patiënt na de 3e vaccinatie een coronabesmetting heeft gehad, dan kan de afspraak voor de booster 3 maanden na de start van de besmetting worden gemaakt.

De boostervaccinatie is een mRNA-vaccin van het merk BioNTech/Pfizer of Moderna. Dit kan een ander vaccin zijn dan de eerdere vaccinaties. Dat maakt niets uit. Lees ook de bijsluiters van de vaccins.

Op de website van het RIVM staan veelgestelde vragen over het boostervaccin voor mensen met een afweerstoornis.

Bron: umcutrecht.nl