Weer massaontslag in thuiszorg: 520 banen weg bij Vérian

Thuiszorgorganisatie Vérian vraagt per 1 juni ontslag aan voor 520 medewerkers huishoudelijke zorg. Het personeel is woensdag, donderdag en vrijdag geïnformeerd. Vérian is actief in de provincies Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Utrecht. Het bedrijf telt 3.600 medewerkers. In Apeldoorn verdwijnen de meeste banen (357). Uit onderzoek van de Stentor blijkt dat het bedrijf de contracten heeft opgezegd die in de ogen van Vérian te weinig betalen, waardoor het bedrijf onder de kostprijs moet werken.

Vérian wilde vorig jaar de lonen van zijn medewerkers met 30 procent verlagen (van 13,79 naar 10,18 euro per uur) omdat het bedrijf anders failliet zou gaan. Daartegen kwamen 300 medewerkers met succes in opstand, het plan werd in juni 2015 afgekeurd door de rechtbank.  Vérian ging in beroep tegen het besluit, maar de behandeling daarvan werd in december opgeschort nadat het kabinet bekendmaakte 300 miljoen euro extra te zullen uittrekken om de problemen in de thuiszorg aan te pakken.

FNV Zorg & Welzijn noemt het ‘bizar’ dat honderden  mensen hun baan en duizenden mensen hun zorg verliezen ’terwijl er extra geld is voor zorg en behoud van werkgelegenheid vanuit het onlangs afgesloten zorgakkoord’.

Problemen
De afgelopen jaren verdwenen al dertigduizend banen in de sector. Veel thuiszorgorganisaties zijn in problemen gekomen nadat veel zorgtaken voor jongeren, ouderen en gehandicapten zijn overgedragen aan de gemeenten, en hiervoor minder geld wordt gegeven. Op huishoudelijke hulp, waarvoor gemeenten sinds 2007 verantwoordelijk zijn, wordt het meest gekort, maar liefst 40 procent. Gemeenten proberen hierdoor de zorg steeds goedkoper in te kopen.

Volgens de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) moeten hulpbehoevenden meer zelf doen in hun huishouden, en anders moeten hun familie of buren bijspringen. Door een forse bezuiniging op deze lichtste vorm van hulp zou de zwaardere zorg kunnen worden ontzien. Vanwege de vergrijzing wil het kabinet de kosten van de zorg beperken. Daarbij vraagt de overheid zich af of het schoonmaken van huizen van hulpbehoevenden wel een zorgtaak is waarvoor zij verantwoordelijk is.

TNS
Dat er nu zo veel ontslagen vallen is een gevolg van dit beleid. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft de gemeenten veel vrijheid gegeven bij de uitvoering. Van Rijn wil bijvoorbeeld geen minimumbedrag vaststellen waartegen de zorg mag worden ingekocht. Hierom had onder andere TNS verzocht.

De vakbonden kwamen vorig jaar in opstand met de actie ‘Red de zorg’, waarbij ruim 700 duizend handtekeningen tegen het beleid van Van Rijn werden opgehaald. Het kabinet maakte in december bekend 100 miljoen euro extra vrij te maken om de problemen in de thuiszorg aan te pakken, bovenop 200 miljoen ‘bestaand geld dat gemeenten hier al voor hadden’.

De vraag is of de plannen het tij nog kunnen keren voor noodlijdende thuishulporganisaties. TNS, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, vroeg afgelopen jaar uitstel van betaling aan nadat de rechter besliste dat de loonsverlaging die TSN in april had doorgevoerd onwettig was. TSN wilde de lonen van 4.300 thuiszorgers met 20 tot 30 procent verlagen.

Donderdag werd bekend dat TSN toch gehoor aan de uitspraak van de rechter geeft om de loonsverlaging terug te draaien. Volgens hen heeft de onderneming voldoende geld om de salarissen over januari te betalen, omdat veel gemeenten gehoor hebben gegeven aan de oproep om facturen versneld te betalen. De bewindvoerders zeggen met ‘diverse partijen’ in gesprek te zijn over een eventuele verkoop.

Bron: De Volkskrant