Vroege dementie

Voor het eerst weten we, na groot onderzoek vanuit het Alzheimer centrum Limburg, hoeveel mensen er op jonge leeftijd dementie hebben. Dat zijn er tussen de 14.000 en 17.000 in Nederland.

Het aantal ligt vermoedelijk nog veel hoger, maar veel mensen weten door foutieve diagnoses nog niet dat ze dementie hebben. Het duurt gemiddeld 4,5 jaar voordat mensen met vroegtijdige dementie de juiste diagnose krijgen.

Vroegtijdige dementie begint met verandering in gedrag, persoonlijk- heid, emoties of er zijn ineens taalproblemen. Nu associeert men dementie met vergeetachtigheid, maar dat zie je eigenlijk alleen bij mensen die de ziekte krijgen na hun 65ste.

Doordat de symptomen van vroege dementie nog niet goed bekend zijn, krijgen veel mensen een verkeerde diagnose zoals depressie of burn-out. Dan slaat de behandeling niet aan. Op vakantie gaan om uit te rusten, bijvoorbeeld, maakt iemand met dementie juist erg verward, omdat die persoon uit zijn vertrouwde omgeving wordt gehaald.

Het is belangrijk dat verzorgers, gezinnen en huisartsen de rode vlaggen herkennen. Helpt een behandeling bij een burn-out of depressie niet? Worden de klachten erger? Komt het in de familie voor? Kan iemand ineens routinematige dingen, zoals het uitruimen van de afwasmachine, niet meer? Dan moet er verder onderzoek worden gedaan.

Bron: Alzheimer Nederland