Vitamine D tegen corona

tips medicijngebruik

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat vitamine D effectief is tegen corona. Je hebt minder kans op het virus als je vitamine D slikt. Als je het alsnog krijgt, word je minder ziek. Experts snappen niet waarom de overheid niets met deze studies doet. Er zijn twee recente studies die een verband aantonen tussen een tekort aan vitamine D en het ziekteverloop van corona.

Volgens een Spaanse studie zie je dat een coronabesmetting minder ernstig verloopt bij mensen die vitamine D slikken. Een  groep kreeg een hoge dosis ervan en een andere groep niet. Van de vijftig mensen die de vitamine dagelijks slikten, moest één persoon naar de intensive care maar overleed er niemand. De 26 personen die geen vitamine D slikten, kwamen er minder goed vanaf: dertien belandden op de intensive care en twee personen kwamen te overlijden.

Daarnaast is er een Duits onderzoek, geleid door wetenschapper Herman Brenner, waarin staat dat een tekort aan vitamine D voor bijna negen van de tien coronadoden verantwoordelijk kan zijn. “Dat is een geweldig groot aantal”, aldus hoogleraar Manfred Eggersdorfer van het UMCG. Van de 118 coronapatiënten met een tekort aan vitamine D, overleden er zestien. Hoewel het om een kleine studie gaat, laat het wel zien dat langer wachten op resultaten van grotere onderzoeken gevaarlijk kan zijn.

Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell (VU), hoogleraar Gezond Ouder worden Manfred Eggersdorfer (UMCG), hoogleraar biochemie en voedingswetenschappen Harry Wichers en ook hoogleraar immunologie Huub Savelkoul (Wageningen Universiteit) vragen zich af of het Den Haag niets kan schelen dat er mensen doodgaan. Aan het Algemeen Dagblad hebben ze laten weten dat ze hier behoorlijk gefrustreerd over zijn. Zeker omdat er weinig risico’s zijn. Een overdosering is lastig te bereiken en een pilletje vitamine D per dag kan geen kwaad.

Bron: AD.nl