‘Verpleeghuisplan Hugo Borst kost 1,5 tot 2 miljard’

Uitvoering van het manifest voor een betere ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers kost 1,5 à 2 miljard euro. Er zijn 70.000 extra zorgmedewerkers voor nodig. Deze berekening maakt de branchevereniging voor zorgondernemers Actiz.

Borst en Gaemers en overheidsorganisatie Zorginstituut Nederland pleiten voor twee professionele zorgverleners per groep van zes tot acht bewoners in alle verpleeghuizen. Dat is volgens Actiz een enorme uitdaging. “De arbeidsmarkt is erg krap. Er is een innovatief arbeidsmarktplan van alle betrokken partijen voor nodig, waaronder het ministerie van VWS, de opleidingen en de vakbonden.”

De Tweede Kamer en staatssecretaris Van Rijn schaarden zich eerder achter het manifest.  In het stuk staat dat ouderen structureel niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Om dat probleem op te lossen, moet de verpleeghuiszorg worden gedepolitiseerd en moeten politici hun verantwoordelijkheid nemen. Ook willen de auteurs een einde aan de overdaad aan registratie en een plafond voor bestuurskosten.

Lees verder op NRC>>