Veerkracht belangrijk om gezond oud te worden

Gezond oud worden is niet voor iedereen weggelegd. Het hebben van veerkracht blijkt een belangrijke factor te zijn. In beweging blijven, sociaal actief zijn, hulp vragen als dat nodig is. Dat meldt Hilde Verbeek, hoogleraar Zorgomgeving voor Kwetsbare Ouderen aan de universiteit Maastricht.

Energieke mensen gaan niet bij de pakken neerzitten. Zij hebben veel bronnen om zich heen die ze aan kunnen spreken om hen te helpen. Ook al weten ze dat het leven eindig is en worden ze geconfronteerd dat familie en vrienden steeds vaker wegvallen, blijven ze perspectief houden. Dit doen ze door iedere dag te zoeken zij naar  manieren om zin te geven aan hun bestaan. Zo is de kans het grootst dat ze fit en gezond kunnen genieten van hun oude dag.

Niet alle ouderen hebben veel bronnen om zich heen om aan te boren. Je hebt ouderen die niet zoveel sociale contacten hebben. Sommigen zijn zelfs erg eenzaam. Ouderen die kwakkelen met hun gezondheid en daardoor niet in staat zijn voldoening uit het leven te halen. Die groep mag zeker niet vergeten worden. aldus Hilde Verbeek.

Bron: L1.nl