Vakantiekrapte in de thuiszorg

Deze zomer is het meer dan ooit een uitdaging de roosters rond te krijgen in de ouderenzorg en thuiszorg. Door een hoger ziekteverzuim, onvervulbare vacatures en quarantaines zijn er ernstige capaciteitsproblemen in veel zorginstellingen. Dit komt vooral doordat het aantal coronabesmettingen onder jongeren fors is. En juist in de zorg werken veel jonge medewerkers. Gemiddeld werken teams met 20% onderbezetting geeft landelijk FNV-onderhandelaar Bert de Haas aan.

Enkele zorginstellingen doen een extra beroep op familieleden. Zo wordt er bijvoorbeeld in overleg met familie en cliënten gekeken of het mogelijk is bepaalde handelen nu tijdelijk niet te doen of aan te leren dat anderen kunnen helpen met het aantrekken van steunkousen. Het kan nu ook voorkomen dat cliënten sommige zorg op andere tijdstippen krijgen.

Bert de Haas vindt het zorgelijk omdat de huidige situatie er ook toe kan leiden dat ouderen misschien eerder willen stoppen met hun werk in de zorg, die anders nog wel een jaar door hadden willen gaan.

Bron: De Stentor