‘Vaccinatie voor ouderen hard nodig’

Ouderen zijn gevoeliger voor infectieziektes, zeker wanneer zij te maken hebben met een chronische aandoening. Zeventig procent van de 65-plussers lijdt aan chronische ziektes. Daardoor is de kans groter dat senioren een infectieziekte oplopen. Wanneer zij niet bijtijds worden gevaccineerd, kunnen deze ziektes ontaarden in bijvoorbeeld een longontsteking, kinkhoest, gordelroos of blaasontsteking.

Op dit moment zijn ouderenvaccins nog niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Daarvoor moet minister Edith Schippers (Volksgezondheid) een advies uitbrengen, maar dit advies is opnieuw uitgesteld. Daarom heeft de Unie KBO (Koninklijke Bond Ouderen) het ministerie een petitie aangeboden.

Vaccineren is een effectieve en veilige manier om ouderen te beschermen. Dit scheelt veel leed en voorkomt tevens dure behandelingen, aldus de KBO. De Unie beveelt minister Schippers aan om te starten met het vaccineren vanaf 70 jaar. In Engeland gebeurt dit al enige tijd met succes. Gelijktijdige toediening van het gordelroosvaccin met het griepvaccin, maakt toepassing in de reeds bestaande vaccinatie-infrastructuur door Nederlandse huisartsen mogelijk.