Vaccin tegen tekenbeten

Per jaar krijgen zo’n 27000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme. Klachten die met deze ziekte gepaard gaan zijn gezwollen knieën, huiduitslag, hoofdpijn, vermoeidheid en soms zelfs verlamming. De bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, de Borrelia burgdorferi, wordt overgedragen via een tekenbeet. Omdat de ziekte in Nederland de laatste jaren steeds algemener is geworden, wordt er ook naar andere manieren gezocht om tekenbeten tegen te gaan.

Na een picknick of wandeling in het tekenseizoen is het altijd handig om jezelf op teken te checken. Als je de teek op tijd verwijdert, is er geen risico ziek te worden van de tekenbeet. Trentelman en Klouwens zijn recentelijk gepromoveerd aan het UMC Amsterdam op hun onderzoek naar een andere vorm van preventie: vaccinatie. Enerzijds geven ze aan dat je kunt denken aan een antitekenvaccin dat werkt op eiwitten uit het speeksel van de teek. Dat zou er voor zorgen dat het bloed zuigen minder goed verloopt, en daardoor de kans op overdracht van ziekteverwekkers afneemt.

Anderzijds kan je ook een vaccin ontwerpen dat zich puur op de borrelia-bacterie zelf richt. De onderzoekers geven de voorkeur aan de eerste variant omdat teken naast de ziekte van Lyme, nog meer meer ziektes bij zich dragen, bijvoorbeeld tekenencefalitis, een hersenvliesontsteking.

Aanleiding voor extra aandacht voor de teek was de Week van de Teek dat van 17 tot 24 april plaatsvond. In Nederland komen er zo’n 15 tekensoorten voor, waarvan de schapenteek Ixodes ricinus de meest algemene is. Deze kan de Borrelia burgdorferia bacterie meedragen die de ziekte van Lyme kan verzoorzaken. De Week van de Teek is er om mensen te attenderen op het risico van een tekenbeet.

Bronnen: NRC en NPO Radio 1