Uniek idee voor Long-COVID-onderzoek

Studenten biomedische wetenschappen en geneeskunde gaan in het laboratorium onderzoeken of de wisselwerking tussen auto-antistoffen en immuuncellen een rol speelt bij het ontstaan van Long-COVID-symptomen als vermoeidheid, spierpijn en verminderde spiersterkte.

Acht studenten biomedische wetenschappen en 24 geneeskundestudenten hebben op 9 november het meest kansrijke onderzoeksidee ingediend voor de Long-COVID Challenge. In deze challenge was aan 400 studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen gevraagd om met voorstellen te komen om het onderzoek naar de oorzaken van Long-COVID een stapje verder te brengen en zo uiteindelijk patiënten te helpen.

Wat houdt het idee precies in? Sofie Huigen, ook student biomedische wetenschappen, vertelt:

“Bij patiënten met Long-COVID leidt een geringe mentale of fysieke inspanning vaak tot verergering van de symptomen, zoals vermoeidheid, spierpijn en verminderde spiersterkte. Het is onbekend hoe dit ontstaat. Uit onderzoek is al wel gebleken dat Long-COVID samengaat met de aanwezigheid van auto-antistoffen. Dat zijn stoffen die zich richten tegen het lichaam. Wij hebben voorgesteld in het laboratorium na te gaan of er een verband is tussen auto-antistoffen en spierafbraak.”

De studenten geven aan dat het naast auto-antistoffen óóbelangrijk is immuuncellen bij het onderzoek te betrekken. Dat zijn witte bloedcellen die van grote betekenis zijn binnen het afweersysteem van ons lichaam. Zij denken dat er bij Long-COVID een samenspel is tussen immuuncellen en auto-antistoffen.

Over de eventuele rol van immuuncellen bij Long-COVID is nog niet eerder nagedacht. Nu gaan wetenschappers ervan uit dat de infectie voorbij is, omdat iemand met Long-COVID geen COVID-19 meer heeft. Die persoon zit niet meer in de acute fase. Dat is best een logische gedachte. Maar tegelijkertijd is bekend dat mensen met Long-COVID symptomen hebben die duiden op een verstoorde afweer. Mogelijk worden de immuuncellen dus nog steeds negatief beïnvloed en richten ze zich op de spiercellen. Die gedachte maakt  het nieuwe onderzoeksvoorstel uniek.

Van april tot en met juli volgend jaar gaan zestien studenten het idee uitwerken in de Bachelor Research Hub van het UMC Utrecht. Dat onderzoek wordt financieel ondersteund door Stichting Long Covid. Om hiernaast nog meer onderzoek naar Long-COVID mogelijk te maken in de Bachelor Research Hub, is een crowdfunding gestart via Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Bron: UMC Utrecht