TSN Thuiszorg draait loonsverlaging toch terug

TSN Thuiszorg geeft toch gehoor aan de uitspraak van de rechter om de loonsverlaging van 4300 thuiszorgmedewerkers terug te draaien. Het hoger beroep tegen de uitspraak wordt dan ook ingetrokken. TSN Thuiszorg wilde vorig jaar de lonen van de duizenden thuiszorgers met 20 tot 30 procent verlagen

Volgens de bewindvoerders van het bedrijf heeft de onderneming voldoende geld om de salarissen over januari te betalen. Dat komt omdat veel gemeenten gehoor hebben gegeven aan de oproep om facturen versneld te betalen.

De bewindvoerders zeggen nog met ‘diverse partijen’ in gesprek te zijn over een eventuele verkoop van TSN, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. “Onze focus blijft liggen op behoud van werkgelegenheid van ruim 10.000 mensen en de zorg aan ruim 40.000 cliënten”, zeggen de bewindvoerders tegen persbureau ANP. Een week geleden verklaarde Jos de Blok, directeur van Buurtzorg, dat hij de thuiszorgorganisatie zou willen overnemen.

Loonsverlaging
TSN Thuiszorg wilde vorig jaar de lonen van 4300 thuiszorgers met 20 tot 30 procent verlagen. Vakbond FNV stapte naar de rechter en won. De loonsverlaging moest worden teruggedraaid. Het thuiszorgbedrijf kreeg het afgelopen jaar uitstel van betaling, waardoor 12.000 banen op de tocht staan en de hulpverlening aan cliënten in het geding is. FNV noemt het ‘heel goed nieuws’ voor de medewerkers. Maar de vakbond wijst er ook op dat de situatie rondom TSN uiterst onzeker blijft.

‘Toelage werkte niet’
Door financiële problemen moest TSN al eerder reorganiseren en werden er in totaal meer dan vierduizend banen geschrapt. Dat was volgens de directie het gevolg van ‘extreme bezuinigingen op de thuishulp’. De regering kondigde eerder een regeling aan om de bezuinigingen te verzachten: de zogenoemde Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Hiervoor werd ruim 250 miljoen euro uitgetrokken, bedoeld om 19.000 banen te redden. Met deze regeling konden cliënten zelf thuishulp inkopen tegen een eigen bijdrage.

Maar wat bleek? Thuishulp-cliënten hebben echter meestal een kleine portemonnee en voor deze groep is de vaak hoge eigen bijdrage niet te betalen, aldus TSN Thuiszorg. Cliënten die de eigen bijdrage wel kunnen betalen, zouden zich volgens TSN tot het zwarte circuit wenden. TSN Thuiszorg kondigde daarom aan de lonen met 20 tot 30 procent te verlagen, van gemiddeld 12,50 euro naar 10 euro per uur. Maar dat plan is nu van tafel.

Bron: NOS