TSN moet loonsverlaging terugddraaien

TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, moet de loonsverlaging van 4300 thuiszorgmedewerkers terugdraaien. Dat heeft de rechtbank in Almelo bepaald.

TSN Thuiszorg kondigde eerder dit jaar aan de lonen met 20 tot 30 procent te verlagen, van gemiddeld 12,50 euro naar 10 euro per uur. De thuiszorgmedewerkers kwamen samen met FNV Zorg & Welzijn in actie, tekenden bezwaar aan en stapten naar de rechter om de loonsverlaging tegen te houden.

Volgens de rechter mogen de financiële problemen van het bedrijf niet afgewenteld worden op de medewerkers. Ook handelde TSN met de maatregel in strijd met procedures in de cao van het personeel.

,,Dit is een overwinning voor de honderden thuiszorgmedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd. Maar hiermee alleen zijn de thuiszorgproblemen niet opgelost”, zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. Hij wil dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ingrijpt en stopt met bezuinigen op de thuiszorg.

TSN Thuiszorg wildenog geen inhoudelijke reactie geven. ,,Wij gaan de uitspraak eerst bestuderen”, zegt een woordvoerder.

Massaontslag
De loonsverlaging en ook het massaontslag bij TSN hebben geleid tot grote woede onder de medewerkers. De zaak tegen TSN staat niet op zich. FNV won eerder al een zaak tegen thuiszorgorganisatie Vérian, die ook de lonen van medewerkers fors verlaagde.

,,Thuiszorgmedewerkers kunnen niet meer rondkomen als hun salaris met 30 procent wordt gekort. Het is absurd dat we elke keer via de rechter de uitbetaling van het normale loon moeten afdwingen”, aldus vakbondsman Van Dijk.

De thuiszorgorganisatie kondigde begin dit jaar aan 650 van de 11.000 vaste medewerkers te ontslaan. Directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg Directeur Zion Jongstra schreef de ,,ongekend zware maatregelen” toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd. ,,Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch”, stelde Jongstra eerder. ,,We hebben geen andere keus. Wij kunnen deze verliezen niet langer dragen.”

Bron: AD